صنعت آبزی پروری در ایران و جهان

صنعت آبزی پروری

صنعت آبزی پروری در دنیا به صنعتی پولساز با گردش مالی بالا تبدیل شده به گونه‌ای که در سال ۲۰۲۲، تولید جهانی آبزی‌پروری به رکورد بی‌سابقه ۱۳۰.۹ میلیون تن رسید که ۹۴.۴ میلیون تن آن مربوط به حیوانات آبزی بوده و رشدی 4/5 درصدی داشته است.

این میزان رشد به‌ویژه در کشورهای آسیایی و مناطقی که صنعت آبزی‌پروری به یک جزء اساسی از اقتصاد تبدیل شده، مشاهده می‌شود. رشد سالانه صنعت آبزی‌پروری در ایران در سال‌های اخیر به‌طور میانگین حدود ۲.۷٪ بوده است. این رشد نشان‌دهنده تلاش‌های مستمر در بهبود روش‌های پرورش و افزایش بهره‌وری در این صنعت است.

تولید آبزیان در ایران در سال ۲۰۲۳ به ۱.۴ میلیون تن رسید که نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش داشته است. پیش‌بینی کارشناسان این حوزه بر آن است که سهم آبزی پروری در جهان در سال‌های آینده بسیار بیشتر از سهم کنونی خواهد بود و ارتقای سیستم‌ها و به کارگیری فناوری‌ها و دانش روز، همچنین مشارکت مردم در همکاری با شرکت‌های قدرتمند و استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان در صنعت آبزی پروری در آینده، ایران را نیز به جایگاه واقعی خود در این صنعت می‌رساند.

صادرات محصولات آبزی‌پروری در ایران در سال ۲۰۲۴ به حدود ۸۱,۵۰۰ تن رسیده است. صادرات به کشورهای همسایه مانند چین و روسیه و همچنین کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز رشد چشمگیری داشته است. همچنین پیش‌بینی می‌شود تولید آبزیان تا سال ۲۰۲۸ به حدود ۵۸۹,۰۰۰ تن برسد که نشان‌دهنده رشد متوسط سالانه ۲.۳٪ است.

شرکت بین‌المللی نگار نصر با تکیه بر دانش علمی و تخصص در صنعت شیلات و آبزی پروری و ارائه برنامه‌ریزی‌های استراتژیک، بنا دارد تا در توسعه این صنعت نقشی اساسی ایفا کند. این شرکت که در افق 5 ساله خود، سهمی اساسی بر استفاده از توانمندی‌های بومی، فناوری‌های نوین و رویکردهای مشارکتی در نظر گرفته است، می‌تواند به یکی پیشروان این صنعت تبدیل شود.

اهمیت صنعت شیلات و آبزی‌پروری در شکوفایی اقتصاد کشورها

صنعت شیلات و آبزی‌پروری شامل تولید بسیاری از محصولات مانند صدف، ماهی، میگو و موجودات آبزی و محصولات دیگر است و نقش اساسی در شکوفایی اقتصاد کشورها ایفا می‌کند. شرکت بین‌المللی نگار نصر، با درک اهمیت این صنعت در ارتقاء اقتصاد کشور، چشم‌انداز خود را بر بهره‌گیری از ظرفیت‌های مردمی و مشارکت جوامع محلی در جهت تامین امنیت غذایی، ایجاد اشتغال و توسعه پایدار، ترسیم کرده است.

امروزه با توجه به جمعیت رو به رشد جهان، نقش مردم در مشارکت و توسعه صنعت آبزی پروری و تامین پروتئین مورد نیاز این جمعیت، بسیار پررنگ‌تر از گذشته احساس شده و نگار نصر سعی نموده با درک اهمیت این موضوع، آموزش و توانمندسازی بیش از هزار نفر از افراد محلی را در زمینه پرورش، فرآوری و بازاریابی آبزیان، در اهداف بلندمدت خود بگنجاند.

ایجاد بیش از 500 شغل مستقیم و 2 هزار شغل غیرمستقیم در مناطق روستایی و ساحلی، همچنین راه‌اندازی 10 مرکز پرورش ماهی و میگو با مشارکت جوامع محلی و جمع‌آوری و فرآوری محصولات شیلاتی در مناطق هدف از دیگر اهداف بلندمدت در شرکت بین‌المللی نگار نصر است.

افزایش تولید آبزیان در ایران در سال گذشته به رشدی بیش از 32 درصدی نسبت به سال 1402 رسیده، از آن جهت این شرکت با بهره‌گیری از روش‌های نوین پرورش، در صدد است به سهم 5 هزار تنی سالانه این نوع محصول دست یابد.

بهبود فرآیندهای فرآوری و نگهداری و کاهش 20 درصدی ضایعات

نگار نصر از طریق بهبود فرآیندهای فرآوری و نگهداری، امیدوار است به کاهش حدود 20 درصدی ضایعات تولیدی در این محصول دست یابد و دستیابی به سهم 10 درصدی بازار داخلی در بخش محصولات آبزی‌پروری را در افق اهداف بلندمدت خود خواهد دید.

در جوامع کنونی، گسترش روش‌های پرورش پایدار در حفظ منابع طبیعی از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است، نگار نصر بر آن است تا با اجرای پروژه‌های تحقیقاتی در این حوزه و کاهش تاثیرات محیط زیستی، به این هدف بلندمدت خود جامع عمل بپوشاند.

شایان ذکر است این شرکت، کاهش مصرف آب و انرژی را در برنامه‌ها و اهداف بلندمدت خود قرار داده و بنا دارد تا 15 درصد در مصرف آب و انرژی صرفه‌جویی کرده و ایجاد و گسترش صادرات به بازارهای بین‌المللی جدید با تمرکز بر محصولات با ارزش افزوده بالا را نیز در دستور کار خود قرار دهد.

سند راهبردی شرکت بین‌المللی نگار نصر، استراتژی‌ها، اهداف کلان و اقدامات عملیاتی این شرکت را جهت دستیابی به چشم‌انداز که اولویت آن بر پایه بهره‌گیری از ظرفیت‌های مردمی و مشارکت جوامع محلی بنا شده را تعیین و تشریح خواهد کرد. شرکت بین‌المللی نگار نصر با برنامه‌ریزی‌های دقیق و استراتژیک، در حال حاضر یکی از پیشگامان این صنعت در ایران است و نقش اساسی در ارتقای این حوزه در سطح بین‌المللی ایفا می‌کند.

نویسنده: کمال حسینی

پیام بگذارید